Lærer pappa å lese

Lily  (33) sluttet skolen etter 4. klasse. Nå har hun og mannen tre munner å mette i den fattigste delen av søppelbyen Facultate.

Lily og mannen forsøker å skape en fremtid for barna i søppelbyen.

Sammen med mannen sin forsøker hun å skape en fremtid for de tre barna på 16, 12 og 6 år.  Den yngste går hver dag til matstasjonen Benjamins hus for å få et varmt måltid mat. I den vesle skolestua  lærer han å lese og skrive.
                -Nå lærer han faren sin å lese, forteller Lily smilende.
                Hennes mann fikk aldri muligheten til å gå på skole, og er analfabet. Men hver dag kommer sønnen gledesstrålende hjem fra Benjamins hus og viser faren hva ordene betyr.

27  kuldegrader

Familien er ikke blant de verst stilte i denne delen av søppelbyen. Både Lily og ektemannen har tross alt en renholdsjobb i kommunen. Likevel er det smått med penger. Tolken Miroslav, som hjelper oss med å kommunisere med Lily, kan ikke forstå hvordan familien klarer seg på den vesle lønnen de får utbetalt hver måned.
                Familien bor på tre små rom.  De har en vedovn som hjelper dem å holde varmen når vinteren og kulda kommer. Mange i nabolaget har kun falleferdige skur å krype inn i. I vinter var det 27 kuldegrader i Sofia.
Maria sammen med tre av barna foran huset deres i Faculate.

-Vil ikke hjem

-Jeg håper barna kan få en bedre sjanse enn oss, sier Lily.
                Nabo og venninne, Maria (25) deler håpet. Hun har fire barn. Den yngste på seks år går også hver dag til Benjamins hus for mat og skolegang.  
                - Han liker seg så godt at han nesten ikke vil gå hjem når dagen er over, smiler Maria.
                Maria avsluttet skolegangen i niende klasse. Da giftet hun seg. Mannen hennes har renholdsjobb i kommunen. Det er hardt å klare seg på en lønning.

Utdannelse – en vei ut

Som alle andre mødre ønsker Maria og Lily det beste for barna sine. De ser at utdannelse er en viktig vei ut av fattigdommen.  
                Men det er en utfordring å følge opp skolearbeid og lekser. Særlig for foreldre som har lite skolegang selv, eller er analfabeter – og de er i flertall i søppelbyen.
                 De tre eldste barna til Maria går på en liten sigøynerskole i nærområdet. Hun er ikke så fornøyd med kvaliteten på skolen. De lærer blant annet ikke bulgarsk der, kun romspråket. Men hun har ikke noe valg. Å sende barna til den offentlige bulgarske skolen krever mer, både av penger og hjelp til lekser.

- Gir håp
Benjamins hus er én av to matstasjoner i søppelbyen Facultate.  Den andre er plassert ved kirken og er drevet av Pinsekirken Nesodden, som vi samarbeider med.
- Benjamins hus gir oss håp, sier de to mødrene.
- Vi er trygge for barna der. Der vet vi at de har det godt. De er sikret mat hver dag, de får gå på skole og de kan leke trygt. Da vet vi at de ikke løper gatelangs eller vasser rundt i søla om vinteren. Vi håper at barna våre kan få seg en utdannelse. Da kan de slippe å være undertrykket, slik vi er.

Ingen kommentarer: