Ambassadebesøk i Benjamins hus

Benjamins hus i søppelbyen Facultate fikk storfint besøk da førstesekretær Dagfrid Hjorthol fra en norske ambassaden avla matstasjonen en visitt søndag 16. september.
  - Det er beundringsverdig hva dere har fått til her, sa Dagfrid Hjorthol etter omvisningen i Benjamins hus.  Førstesekretæren ved ambassaden fikk se både matstasjonen, hvor 60 barn får et varmt måltid mat hver dag, samt den vesle skolestua hvor 30 barn får undervisning. 

Her ankommer førstesekretær Dagfrid Hjorthol søppelbyen Facultate. Frantz Johansen i
Europa i Fokus viser vei. Et bulgarsk TV-selskap filmet begivenheten.


Vi tar imot ved inngangen til Benjamins hus.
I gården utenfor inngangen til matstasjonen. Både Benjamins hus, skolen og
muren rundt har blitt malt i sommer.
Førstesekretær Dagfrid Hjorthol (nr tre fra høyre) fra den norske ambassaden sammen med oss utenfor Benjamins hus. Til venstre: Stefan Kolev, til høyre: Frantz og Berit Johansen.

-Skolegang er nøkkelen
Etter sine tre år i Bulgaria har førstesekretæren ved ambassaden fått et godt innblikk i romfolkets situasjon i landet. De fleste av dem lever under svært dårlige forhold i ghettoer utenfor storbyene. I søppelbyen Facultate bor det rundt 45 000 mennesker.
                Hjorthol mener skolegang er veien ut av fattigdommen og roste derfor tiltakene i Benjamins hus.
                - Skolegang er nøkkelen. Dette gir håp for mange. Her ser vi at hjelpen kommer fram. Dere får mye ut av få midler.

Integreres i bulgarsk skole
Etter to års drift er nå en del av barna som har gått på skole ved Benjamins hus, integrert i den offentlige, bulgarske skolen. Det krever en del oppfølging i form av blant annet leksehjelp. Barna trenger også klær, sko og skoleutstyr til skolegangen.
Her får Hjorthol se den vesle skolen hvor 30 elever får undervisning hver dag. 
Barna var preget av stundens alvor, men tødde etter hvert opp da fikk fremføre sanger for besøket.


Det er mye sang når barna samles i Benjamins hus.
Kaker og brus ble servert i Benjamins hus under ambassadebesøket. Fra v: Bjørn-Egil Kihlstrøm, Dagfrid Hjorthol, Berit Johansen, Birgit Opheim fra avisen Dagen, Håkon Lie og Unni Tobiassen Lie.
Hjelp i hjemlandet
Matstasjonen og skolen ved Benjamins hus har vært driftet i to år. Driften sørger givere til Benjamin Lies minnefond for, i samarbeid med stiftelsen Europa i Fokus, ledet av Berit og Frantz Johansen fra Drammen. Europa i Fokus har 40 års erfaring fra arbeid blant romfolk.
                - Debatten om romfolket har gått høyt og lavt i Norge i sommer. Vi har tro på å sette inn hjelpen i romfolkets hjemland, sier Unni og Håkon.

Forberedelser til ambassadebesøket

Når ambassaden kommer på besøk, krever det forberedelser. Vi kjøpte blant annet inn blomster og sørget for å henge opp et norsk flagg utenfor inngangen.
Lyng og krysanthemum var også å oppdrive i Sofia. Her er vi på vei ut av butikken med fangsten.
Gartneren planter utenfor inngangsdøren.
En drueranke var allerede plantet på venstre side av inngangsdøren,
og noen sypresser er plantet langs kanten av bedet.
En vask ute i gården er kjekt å ha. Her er det Bjørn-Egil Kihlstrøm og Håkon som vasker seg etter plantingen. Her vasker også barna hendene før de spiser i Benjamins hus. Ikke så dumt å lære seg renslighet.
Litt dristig, men det norske flagget skulle på plass! Her får Håkon hjelp av Stefan og Buijdar
for å få hengt opp det norske flagget.

Ingen kommentarer: